Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2009

Kup teraz

Spis treści


2. Leptyna u ptaków ­ podsumowanie dekady badań

Agnieszka K. Grzegorzewska, Janusz Rząsa

4.



Fosfor i fosforany w żywieniu drobiu, cz. I

Agnieszka Gajda­Janiak, Dorota Jamroz, Zbigniew Wzorek, Zygmunt Kowalski

8.





Stymulujące oddziaływanie biokomponentów paszy treściwej na kształtowanie wartości odżywczej, prozdrowotnej i sensorycznej produktów pochodzenia drobiowego (mięsa i jaj), cz. I

Henryk Maciołek, Agnieszka Gieszcz

12.


Problem stresu w drobiarstwie, cz. I

Alina Rachwał

16.


Trendy w hodowli drobiu w najbliższym ćwierćwieczu

Stanisław Wężyk

20.



Wpływ czasu tzw. „wstawienia” piskląt do wychowalni na odchów gęsi

Jakub Badowski

24.



Warto zadbać o zdrowie przewodu pokarmowego u indyków, cz. I. Przed wstawieniem piskląt

Andrzej Konarkowski

26.


W jaki sposób organizm kurcząt brojlerów wykorzystuje energię, cz. I

G. Lopez i S. Leeson

30.


Zioła ­ najcenniejsze jest w środku

Anna Wójcik

34.


Za 2.5 roku klatki ­ ale jakie?

Stanisław Wężyk

40.



Efektywność zakwaszaczy/konserwantów paszowych w żywieniu drobiu, cz. I

Sylwester Świątkiewicz, Jerzy Koreleski

44.


Narzędzia bioasekuracji

Andrzej Konarkowski

48.


Pijawki ­ okresowe pasożyty ptaków pływających

Konstanty Romaniuk

50.

Listy od Czytelników

52.

Rynek

55.

Spotkanie w Kiełpinie

56.



Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej

dotyczące sektora jaj i mięsa drobiowego

Elżbieta Anders

58.


Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Barbara Ulatowska


Kup teraz

Partnerzy

Zakup czasopisma