Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2009
Spis treści
2. Leptyna u ptaków podsumowanie dekady badań
Agnieszka K. Grzegorzewska, Janusz Rząsa
4.
Fosfor i fosforany w żywieniu drobiu, cz. I
Agnieszka GajdaJaniak, Dorota Jamroz, Zbigniew Wzorek, Zygmunt Kowalski
8.
Stymulujące oddziaływanie biokomponentów paszy treściwej na kształtowanie wartości odżywczej, prozdrowotnej i sensorycznej produktów pochodzenia drobiowego (mięsa i jaj), cz. I
Henryk Maciołek, Agnieszka Gieszcz
12.
Problem stresu w drobiarstwie, cz. I
Alina Rachwał
16.
Trendy w hodowli drobiu w najbliższym ćwierćwieczu
Stanisław Wężyk
20.
Wpływ czasu tzw. „wstawienia” piskląt do wychowalni na odchów gęsi
Jakub Badowski
24.
Warto zadbać o zdrowie przewodu pokarmowego u indyków, cz. I. Przed wstawieniem piskląt
Andrzej Konarkowski
26.
W jaki sposób organizm kurcząt brojlerów wykorzystuje energię, cz. I
G. Lopez i S. Leeson
30.
Zioła najcenniejsze jest w środku
Anna Wójcik
34.
Za 2.5 roku klatki ale jakie?
Stanisław Wężyk
40.
Efektywność zakwaszaczy/konserwantów paszowych w żywieniu drobiu, cz. I
Sylwester Świątkiewicz, Jerzy Koreleski
44.
Narzędzia bioasekuracji
Andrzej Konarkowski
48.
Pijawki okresowe pasożyty ptaków pływających
Konstanty Romaniuk
50.
Listy od Czytelników
52.
Rynek
55.
Spotkanie w Kiełpinie
56.
Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej
dotyczące sektora jaj i mięsa drobiowego
Elżbieta Anders
58.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska