Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2016
Spis treści
2.Ptaki, nie tylko domowe raport - 2016
Maciej Pawlak
8.Funkcjonalność wola w przypadku drobiu, cz. I
Bartosz Kierończyk, Mateusz Rawski, Jakub Długosz
14.Jaja jako źródło witamin, cz. V
Adam Mirowski
18.Klasyfikacja i charakterystyka włókien mięśniowych
Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak
22.Niekonwencjonalne surowce i dodatki paszowe stosowane w żywieniu drobiu, cz. II
Marcin Różewicz
26.To zaskakujące, już ponad 20 lat na Waszych fermach
28.Odpowiedzialność materialna pracownika, cz. I
Patrycja Amrozińska-Kasiak
32.Tłuszcze w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska, Joanna Bogucka
36.Anemia zakaźna kurcząt - praktyczny przegląd aktualnego stanu wiedzy wraz z analizą przypadku
terenowego, cz. II
Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Andrzej Koncicki
42.Najnowszy raport dotyczący występowania mikotoksyn na terenie Polski
Timothy Jenkins, Anita Urbańczyk
44.Odpady z chowu i uboju drobiu - zagrożenie dla środowiska czy idealny surowiec energetyczny?
Joanna Brzozowska
48.Czynniki decydujące o poprawnej lokalizacji fermy drobiu, cz. I
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
52.Pompy ciepła - ekoenergetyczne zastosowanie w budynkach inwentarskich
Przemysław Marek
58.Żywieniowe strategie zapobiegania problemom jelitowym u drobiu, cz. VII
Krzysztof Lipiński
61.Prawo i zatrudnienie: przełom nie zawsze wyczekiwany. O godzeniu wody z ogniem
Adam Kuźma
64.Nowoczesne ogrzewanie - większe zyski
66.Białaczki kur
Małgorzata Bednarczyk
69.Genomika w hodowli drobiu
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
74.Kurkuma - jej zastosowanie i właściwości, cz. I
Katarzyna Mucha, Monika Łukasiewicz
78.W trosce o Twoje zwierzęta…
80.Czy termin zdrowe zwierzęta oznacza, że zostały wyhodowane bez użycia leków w tym antybiotyków?
Artur Zalewski
83.Muszle morskie jako dodatkowe organiczne źródło wapnia
84.Śruta słonecznikowa o niskiej zawartości włókna w paszy dla kur niosek
Andrzej Konarkowski
88.Światło dla drobiu - niezbędny element produkcji
Henryka Grażyna Korytkowska
92.Uwarunkowania genetyczne efektywności wykorzystania paszy
Magdalena Graczyk, Tomasz Szwaczkowski
94.Ptaki - budowniczy i artyści malarze
Monika Łukasiewicz, Katarzyna Czaplińska, Arkadiusz Matuszewski, Karolinas Wnęk
97.Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
98.Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski
102.Rynek Drobiu stan i perspektywy
104.EuroTier 2016