Inulina – prebiotyk wykorzystywany w produkcji drobiarskiej


Mateusz Bucław


 Dobre wyniki produkcyjne osiągane są we współczesnym drobiarstwie w znacznej mierze dzięki racjonalnemu żywieniu ptaków. Przez wiele lat przemysł drobiarski znany był z intensywnego stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przynosiły dobre efekty produkcyjne, przyczyniając się zarazem do wzmacniania odporności zwierząt. Jednakże powszechność oraz intensywność stosowania antybiotyków paszowych spowodowała pojawienie się niekorzystnych zjawisk. Nadużywanie wspomnianych farmaceutyków przyczyniło się w dużej mierze do wystąpienia lekooporności wielu bakterii chorobotwórczych występujących u zwierząt gospodarskich. Wiązało się to ponadto z licznymi problemami terapeutycznymi oraz wpływało negatywnie na środowisko. Dlatego od 2006 r. Unia Europejska wprowadziła całkowity zakaz stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Negatywnym skutkiem tej decyzji było jednak nasilenie schorzeń przewodu pokarmowego. Pogorszyły się wyniki produkcyjne, co zostało zaobserwowane w mniej efektywnym wykorzystywaniu paszy, zwiększeniu śmiertelności oraz spadku jakości tusz. Szczególnym problemem stały się zachorowania na salmonellozę i kampylobakteriozę, doprowadzające niejednokrotnie do eliminacji całych stad drobiu i powodujące niebezpieczne zoonozy u ludzi. Dlatego też od pewnego czasu poszukuje się bezpieczniejszych składników o właściwościach immunostymulujących, które stanowiłyby skuteczną alternatywę dla antybiotyków paszowych. Zainteresowania naukowców zaczęły koncentrować się na substancjach wykazujących pozytywny wpływ zarówno na efekty produkcyjne, jak i na zdrowie zwierząt. Spowodowało to zwrot w kierunku naturalnych dodatków paszowych, do których zaliczyć można m.in. probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, kwasy organiczne, enzymy paszowe i preparaty ziołowe.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma