Analiza powiadomień w RASFF w czasie członkostwa Polski w systemie - polskie mięso drobiowe, cz. I


Michał Majewski, Hanna Turlewicz, Agata Wylandowska, Marta Strzelecka


Obecnie wysoka jakość wytwarzanej żywności oraz jej bezpieczeństwo są jednymi z najważniejszych aspektów, których spełnienie gwarantuje funkcjonowanie sprawnego handlu produktami spożywczymi na poziomie międzynarodowym. Kraje członkowskie UE posiadają bardzo rozległy system, mający zapewnić ochronę zdrowia konsumenta. Cały szereg aktów prawnych oraz działanie różnych organizacji pomaga w sprawowaniu kontroli nad jakością zdrowotną produktów wprowadzanych na rynek.
 
1. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
2. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 16/2011 z dnia 10 stycznia 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze dla systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt.
3. Rozporządzenie (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność.
4. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2016. EFSA Journal 2017, 15 (12), 5077. doi: 10.2903/j.efsa.2017.5077
5. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma