Jaja spożywcze jako źródło luteiny i zeaksantyny


mgr inż. Marcin Różewicz, mgr inż. Katarzyna Łagowska, mgr inż. Małgorzata Bednarczyk


 Luteina i zeaksantyna należą do karotenoidów. Z racji biologicznych funkcji są one ważnymi przeciwutleniaczami, które należy uzupełniać w diecie człowieka. Ich naturalnym źródłem są rośliny, w których pełnią rolę filtra chroniącego przed szkodliwym wpływem promieniowania oraz wolnymi rodnikami, stanowiąc również barwniki nadające barwę żółtą lub pomarańczową. W organizmach ludzi i zwierząt oba wymienione związki pełnią funkcję przeciwoksydacyjną, hamując niekorzystne działanie wolnych rodników, poza tym biorą udział w szeregu procesów, związanych z prawidłowym widzeniem oraz ochroną narządu wzroku. Luteina, jak i jej strukturalny izomer zeaksantyna, występują w tkankach ludzkiego oka. Oba związki są egzogenne, oznacza to, iż nie są syntetyzowane przez organizm, dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem w postaci gotowych suplementów. O skuteczności i biodostępności tych ważnych składników decydują także inne związki, zawarte w żywności lub celowo do niej dodawane (Hamułka, 2009). Jaja, będące popularnym składnikiem ludzkiej diety, dostarczają zarówno białka wysokiej wartości odżywczej, jak i wielu innych związków, w tym luteiny i zeaksantyny. Jak wskazują badania istnieje możliwość wzbogacania jaj w luteinę i zeaksantynę poprzez dostarczanie tych związków kurom nioskom w paszy.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma