Wykorzystanie nasion grochów w żywieniu drobiu


Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Robert Mikuła, Andrzej Rutkowski


 Poekstrakcyjna śruta sojowa, mączka rybna i mączki mięsno-kostne są najczęstszymi źródłami białka, wykorzystywanymi na świecie w mieszankach dla drobiu. Wysoka przydatność powyższych komponentów spowodowana jest m.in. wysoką zawartością białka, jak również bardzo dobrym składem aminokwasowym, pokrywającym zapotrzebowanie szybko przyrastającego drobiu. Niestety, pojawienie się w latach 90. ubiegłego wieku choroby BSE spowodowało w niektórych częściach świata, w tym w Europie, wprowadzenie zakazu wykorzystania mączki mięsno-kostnej w żywieniu zwierząt. Wykorzystanie mączek rybnych w żywieniu, chociaż nie jest zakazane, w dużym stopniu limitowane jest wysoką ceną. Z tego względu wykorzystywane są głównie w początkowych okresach odchowu indycząt oraz w akwakulturze. Poekstrakcyjna śruta sojowa nadal stanowi główny komponent białkowy, wykorzystywany w żywieniu drobiu na terenie Europy, w tym w Polsce. Niebezpiecznie wzrastająca jej cena (Wyk.1.) zmusza producentów w Europie do znalezienia alternatywy, która chociaż w pewnym stopniu umożliwiłaby wyeliminowanie jej z mieszanek dla drobiu. Jedną z możliwych alternatyw są rośliny strączkowe, w tym groch.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma