Efektywność stosowania w żywieniu drobiu drożdży Saccharomyces cerevisiae oraz pozyskiwanego z nich glukanu i mannanooligosacharydu


Mgr inż. Katarzyna Małgorzata Ząbek


W ostatnich latach zwrócono w hodowli uwagę na aspekty poprawy dobrostanu oraz zdrowia zwierząt w tym i drobiu. Intensyfikacja produkcji drobiarskiej powodujewzrost wymagań produkcyjnychzwiększenie liczebności stada w pomieszczeniach gospodarskich. Taka maksymalizacja wyników produkcyjnych wiąże się z wieloma niekorzystnymi zmianami w statusie zdrowotnym drobiu głównie z osłabieniem swoistych mechanizmów odporności. Sytuacja taka wymagała i nadal wymaga stosowania różnych dodatków paszowych między innymi wspomagających proces wzrostu oraz zmniejszających śmiertelność wśród zwierząt. W żywieniu stosowane są więc między innymi probiotyki, prebiotyki, zakwaszacze, enzymy paszowe oraz zioła. Są to substancje które nie są niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju, ale wprowadzone do diety wspomagają procesy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowotny. Ważnym zagadnieniem jest również immunostymulujące działanie tego typu dodatków paszowych. Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu spowodowało wzrost zainteresowania immunomodulatorami, które stymulują system odpornościowy, głównie GALT (gut-associated lymphoid tissue), czyli tkankę limfatyczną występującą w obrębie przewodu pokarmowego. 75% wszystkich komórek układu odpornościowego (3% masy ciała) zlokalizowanych jest właśnie w przewodzie pokarmowym.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma