Produkcja kapłonów w oparciu o rodzime lub lokalnie zaadaptowane rasy kur


Jolanta Calik


W ostatnich latach konsumenci coraz częściej poszukują produktów o szczególnym zapachu, smaku i bogatych w składniki odżywcze. Odnotowano również większe zainteresowanie produktami pochodzącymi od kurcząt rzeźnych, powstałych przy udziale rodzimych ras, odchowywanych w warunkach półintensywnych lub ekstensywnych. Przykładem jest rynek francuski, na którym już w latach 60-tych ubiegłego wieku pojawiły się atestowane kurczęta typu Label Rouge.
Literatura:
1.            Calik J., Połtowicz K., Świątkiewicz S., Krawczyk J., Nowak J. Effect of caponization on meat quality of Greenleg Partridge cockerels. Ann. Anim. Sci., 2015, 15: 541-553.
2.            Calik J. Effect of caponizing Yellowleg Partridge (Ż-33) cockerels on body weight and meat quality. Acta Sci. Pol., Zoot., 2015, 14, 1: 51-60.
3.            Calik J., Krawczyk J., Świątkiewicz S., Gąsior R., Wojtyczka K., Połtowicz K., Obrzut J., Puchała M. Comparison of the physicochemical and sensory characteristics of Rhode Island Red (R-11) capons and cockerels. Ann. Anim. Sci., 2017, 17, 3: 903-917.
4.            Calik J., Krawczyk J., Obrzut J. Fizykochemiczne i sensoryczne cechy mięsa kogutów i kapłonów Sussex rodu S-66. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, 2 (115): 48-58.
5.            Dumanowski J., A. Pawlas J. Poznański J. Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Warszawa 2010.
6.            Gogolewski L., Czerwiński M. Kapłonowanie kogutów. Pol. Drob. 2012, 1: 46-48.
7.            Franco D., Pateiro M., Rois D., Vázquez J.A, Lorenzo J.M. Effects of caponization on growth performance, carcass and meat quality of Mos breed capons reared in free-range production system. Ann. Anim. Sci., 2016, 15: 909-929.
8.            Rikimaru K., Shiji O., Komastu M., Ishizuka J. Effects of caponization on meat quality of Hinai-jidori chicken. J. Poult. Sci., 2009, 46: 345-350.
9.            Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego.
10.          Sirri F., Bianchi M., Petracci M., Meluzzi A. Influence of partial and complete caponization on chicken meat quality. Poult. Sci., 2009, 88: 1466-1473.
11.          Symeon G. K., Mantis F., Bizelis I, Kominakis A. Rogdakis E. Effects of caponization on growth performance, carcass composition, and meat quality of medium growth broiler. Poult. Sci., 2010, 89: 1481-1489.
12.          Tor M., Estany J., Villalba D., Molina E., Cubilò M.D. Comparison of carcass composition by parts and tissues between cocks and capons. Anim. Res., 2002; 51: 421-443.
13.          Volk M., Malenšek J., Prevolnik M., Škrlep M., Šegula B. Čandek-Potokar M., Bavec Differences in Carcass and Meat Quality between Organically Reared Cocks and Capons. Agric. Conspec. Sci., 2011, 76: 153-155.
14.          World Watch List for Domestic Animal Diversity. 3 rd edition FAO/UNEP, Roma 2000.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma