Olejki eteryczne w żywieniu drobiu


Agata Dankowiakowska


Pomimo wzrostu poziomu higieny oraz udoskonalenia technik produkcji żywności, kwestia bezpiecznej żywności nadal stanowi istotny problem w odniesieniu do zdrowia publicznego. W dalszym ciągu w krajach uprzemysłowionych, na skutek spożycia zakażonej żywności, wśród ludzi pojawiają się zatrucia, biegunki, a także przypadki śmiertelne. W związku z tym nadal istnieje potrzeba poszukiwania nowych metod, które pozwolą zmniejszyć lub wyeliminować przenoszenie patogenów na żywność. Oprócz naturalnych dodatków paszowych, takich jak probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, na uwagę zasługują olejki eteryczne, które dzięki swoim właściwościom mogą być
 
Literatura
1.       Bento M., Ouwehand A., K. Tiihonen K., S. Lahtinen S., Nurminen P., Saarinen M., Schulze H., Mygind T., Fischer J. 2013. Essential oils and their use in animal feeds for monogastric animals – Effects on feed quality, gut microbiota, growth performance and food safety: a review. Veterinarni Medicina, 58, (9), 449–458.
2.       Burt S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International Journal of Food Microbiology 94, 223– 253.
3.       Wade M., Manwar S., Kuralkar S., Waghmare S., Ingle V., Hajare S. 2018. Effect of thyme essential oil on performance of broiler chicken. Journal of Entomology and Zoology Studies, 6(3), 25-28.
4.       Olejki eteryczne i terpeny- ćwiczenia laboratoryjne – teoria”, Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii, 2013. stosowane jako antybakteryjne dodatki.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma