Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2009
Spis treści
Spis treści
2.
Ptaki, nie tylko domowe raport 2009
Maciej Pawlak
6.
Sztuczna inseminacja ptaków. Budowa i funkcjonowanie narządu rozrodczego samicy oraz techniki unasieniania
Ewa Łukaszewicz
10.
Genomika w hodowli kur mięsnych
Stanisław Wężyk
14.
Higiena i bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji podstawowej
Anna Wójcik
18.
Mikotoksykoza fumonizynowa ptaków
Maciej Gajęcki
22.
Endopasożyty występujące u drobiu
Katarzyna Jankowska
26.
Wpływ stresu przedubojowego na jakość tuszki kurcząt brojlerów
Łukasz Chorąży
30.
Jakość paszy a zdrowotność wylęganych piskląt, cz. II
Alina Rachwał
34.
Zagrożenia związane z występowaniem bakterii Listeria monocytogenes w produkcji drobiarskiej, cz. I
Anna Sip, Damian Józefiak
38.
Pisklęta najwyższej jakości tylko z ZWD T.A. Sztuder
42.
Allivet potencjał czosnku w profilaktyce i zwalczaniu salmonelli
Krystian Korzewski
44.
Kury rodem z Dalekiego Wschodu
Monika Łukasiewicz
49.
SOMMER artykuł promocyjny
50.
Magazynowanie jaj i lęgi piskląt indyczych
Andrzej Konarkowski
54.
Witamina C (kwas askorbinowy) a wyniki produkcyjne i zdrowotność drobiu, cz. I
Sebastian Nowaczewski
57.
Nowość Woliery dla kur niosek 3NV09
60.
„Jak nowoczesne dodatki paszowe DSM Nutritional Products i Elanco poprawiają efektywność produkcji drobiu”
Seminarium naukowe Hotel OSSA 1820 listopada 2009
62.
Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektora jaj i mięsa drobiowego
Elżbieta Anders
66.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska
70.
Podsumowanie 2009 roku
Stanisław Wężyk
72.
Rynek
74.
Listy od Czytelników
76.
BioPoint żródło zdrowia zwierząt
Michał Jankowski