Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2020
Spis treści
2.Woda – poważne wyzwanie dla przemysłu drobiarskiego, cz. I
Bartosz Kierończyk, Zuzanna Mikołajczak, Roksana Wachowiak, Damian Józefiak
6.Efektywność stosowania żyta hybrydowego w żywieniu indyków
Dariusz Mikulski, Marzena Mikulska
10.Co nowego w badaniach nad maślanem sodu?
Adam Mirowski
15.Rzepak dla drobiu – jaki powinien być? Cz. II
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
18.Wysoka genetyka potrzebuje dobrego żywienia
20.Mięso drobiowe źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Elżbieta Tyksińska
24.Niedoceniana gęsina. Wyjątkowość odżywcza mięsa gęsiego
Kinga Biernacka
26.Czy fitoncydy stosowane w profilaktyce i terapii chorób drobiu mogą ograniczyć antybiotykoterapię?
Andrzej Koncicki, Karolina Koncicka-Świderska, Bartłomiej Tykałowski, Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Tomasz Stenzel
31.Znaczenie piór i upierzenia w patologii drobiu
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj
34.Kury nioski potrzebują witamin. Proste, ale…, cz. II
Andrzej Konarkowski
38.Alternatywne kierunki produkcji pasz
Jacek Ignaczak
39.Alternatywne ściółki w odchowie brojlerów
Martyna Lasoń
44.Jak wyeliminować pozostałości leków z systemu pojenia?
Henryka Grażyna Korytkowska
48.Żywienie kur niosek – warzywa i owoce
Agata Dankowiakowska
51.Dematerializacja akcji – „KRÓL JEST NAGI”
Adam Kuźma
54.Ograniczanie emisji szkodliwych substancji do atmosfery, cz. II
Przemysław Marek
58.Enzymy paszowe w żywieniu drobiu, cz. I
Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz
62.Plagi egipskie polskiego drobiarstwa
Aleksandra Porada
66.Suplementacja pasz dla kur niosek L-argininą
Bartosz Kulig
69.O niektórych mechanizmach rządzących pianiem u samca kury domowej, cz. II
Apolonia Maj, Monika Łukasiewicz
72.Zagadnienia inwazji Dermanyssus gallinae omawiane podczas obrad konferencji Eimeriana Avia, cz. I
Piotr Szeleszczuk, Monika Rogala, Andrzej Gaweł, Kamila Bobrek
78.Rynek rolny (analizy - tendencje - oceny)
80.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
81.Zmiany systemowe w chowie kur niosek w UE
Katarzyna Gawrońska