Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2019
Spis treści
2.Trzy w jednym czyli wartość odżywcza, właściwości terapeutyczne i alergenność jaj
Danuta Szczerbińska, Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska, Danuta Majewska
9.Runting-stunting syndrome, czyli dlaczego kurczaki nie rosną? Cz. I
Marcin Śmiałek, Paweł Hefta, Adam Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
13.Oregano i jego właściwości
Teresa Banaszkiewicz
17.Czynniki wpływające na wyniki produkcyjne i wady mięsa kurcząt rzeźnych, cz. I
Michalina Beduch, Sebastian Nowaczewski
22.Wybrane zagadnienia chowu i hodowli kaczek
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj
25.Kontrola masy ciała ptaków w trakcie cyklu produkcji nieśnej
Henrykas Grażyna Korytkowska
28.Nowa generacja technologii in ovo
Miren Arbe Ugalde
30.Wszołowica - najczęściej diagnozowana wiosną parazytoza
Bartłomiej Tykałowski, Joanna Kowalczyk, Katarzyna Tykałowska, Andrzej Koncicki
34.Żywieniowe możliwości modulowania odporności, cz. II
Adam Mirowski
38.Skuteczność fitobiotyków w praktyce drobiarskiej
Monika Michalczuk, Anna Siennicka, Aleksandra Gajewska, Monika Rogala,
Kamil Lutostański
43.Zwalczanie much w kurnikach, cz. I
Stanisław Ignatowicz
49.Ściany drożdży, jako narzędzie do kontroli Salmonelli
Maciej Bochenek, Birgit Keimer, Bastian Hildebrand
52.Zastosowanie ogrzewania podłogowego w ściółkowym chowie kur
Przemysław Marek
56.Rola składników mineralnych w żywieniu drobiu, cz. II
Bożena Króliczewska
60.Temperament u zwierząt – czym jest i jakie ma znaczenie dla hodowcy, cz. I
Joanna Rosenberger
64.„Wolny” obrót nieruchomościami rolnymi
Adam Kuźma
69.Jakość mięsa drobiowego
70.Stosowanie całego ziarna pszenicy w żywieniu brojlerów indyczych
Joanna Kulikowska
72.Profesor Andrzej Rutkowski – doktorem honoris causa
Tomasz Szwaczkowski
74.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
76.Charakterystyka wybranych komponentów białkowych
Karol Kaszperuk, Marcin Różewicz
81.Potencjał importowy rynku RPA oraz eksport drobiu do RPA z Polski i innych krajów UE
Mariusz Szymyślik