Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2019
Spis treści
2.Czystość jaj spożywczych
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
8.Drób wodny – mikroflora jelitowa a probiotyki
Elżbieta Pietrzak, Anna Sławińska
12.FPD – problem producenta kurcząt rzeźnych, cz. II
Monika Michalczuk, Katarzyna Maria Jędrzejewska, Brygida Kruzińska, Aleksandra Kalińska,
Anna Siennicka
14.Ile tłuszczu w dawkach pokarmowych dla drobiu? Cz. II
Adam Mirowski
18.Jakość żywca dostarczanego do uboju
Katarzyna Jankowska
22.Czy wczesne karmienie jest porządane? Czas jest wszystkim
Roger Banwell
25.Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. II
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
28.Jakie czynniki mogą wpływać na nierównomierny wzrost kurcząt?
Henryka Grażyna Korytkowska
32.Techniczne metody zwalczania bakterii Salmonella z powierzchni skorup jaj
Przemysław Marek
36.Hydroksy analog metioniny (HMTBa): kluczowy czynnik efektywnej produkcji drobiu
Stanisław Budnik
39.Wykorzystanie odchodów ptasich
Agata Dankowiakowska
44.Wiszące wole u kury rasy zielononóżka kuropatwiana – opis przypadku
Maciej Kucharski
49.Muszle morskie - produkt naturalny o szerokim „spektrum” żywieniowym
50.Najczęściej spotykane choroby kur niosek
Joanna Kulikowska
55.Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. II
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
60.Badania fitogenicznych dodatków paszowych BIOMIN 2018 r.
65.Upadłość konsumencka – nowe szanse na oddłużenie
Adam Kuźma
68.Różnorodność upierzenia u ptaków domowych, cz. IV
Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Agnieszka Wnuk-Gnich,Łukasz Wardecki,
Patrycja Florczuk-Kołomyja
71.Walki kogutów w świetle historii i prawa
Franciszek Brzóska
74.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
75.Reasumpcja
78.Ozdobne blaszkodziobe: kaczki i gęsi ras udomowinych, cz. VII
Marcin Różewicz
81.Prognozy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz na 2019 rok dla rynku hurtowego jaj
Katarzyna Gawrońska