Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 7/2018
Spis treści
2.Konsumpcja mięsa i wędlin drobiowych w Polsce w 2017 roku, cz. I
Krystyna Świetlik
8.Barwa mięsa, cz. II
Milena Biegniewska, Rafał Biegniewski
12.Znaczenie kwasów organicznych w żywieniu drobiu
Adam Mirowski
16.Wirus zapalenia wątroby typu E u ptaków
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj
19.Wpływ żywienia na kontaktowe zapalenia skóry podeszwy stóp u brojlerów
Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek
24.Higiena przy produkcji pasz
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
28.Nowy System Jakości Szczepień w Wylęgarniach
Paola Cruz-Dousdebes, Małgorzata Rempuszewska, Joanna Muranowska
32.Zastosowanie nutrigenomiki w żywieniu drobiu
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
37.Analiza powiadomień w RASFF, cz. II
Michał Majewski, Hanna Turlewicz, Agata Wylandowska, Marta Strzelecka
40.Nierównomierne tempo wzrostu ptaków
Katarzyna Jankowska
44.Gastrolity w żywieniu drobiu
Joanna Brzozowska
47.Lepiej zabezpieczać niż leczyć
Renata Olejniczak
50.Białko owadów w żywieniu brojlerów
Franciszek Brzóska
56.Spotkanie integracyjno-szkoleniowe
58.Wykorzystanie polskich odmian łubinów w żywieniu kur nieśnych
Marta Kubiś, Sebastian Kaczmarek
63.Labvet - więcej niż wynik
64.Jajo - fakty i mity, cz. I
Monika Michalczuk, Martyna Batorska, Brygida Kruzińska, Aleksandra Kalińska, Katarzyna Asman, Anna Siennicka
68.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
69.XXII Sympozjum Drobiarskie
72.Wystawy – Zasady oceny drobiu rasowego – Europejski system, cz. I
Monika Łukasiewicz, Arkadiusz Matuszewski, Łukasz Wardecki, Julia Maciocha
76.Kilka słów o przepiórce japońskiej
Karolina Mroczek, Janusz R. Mroczek
80.In Memoriam Prof. dr hab. Wanda Barbara Borzemska
Iwona Pijarska-Bińkowska
81.Otwarcie nowej linii produkcyjnej w zakładzie w Płośnicy
82.Kaczka krzyżówka – charakterystyka gatunku jako ptaka łownego, cz. II
Karol Kaszperuk, Marcin Różewicz, Małgorzata Bednarczyk, Dorota Szablicka
85.„Big data” - przyszłość światowego drobiarstwa. Czy także polskiego?
Mariusz Szymyślik