Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 11/2016
Spis treści
2.Funkcjonalność wola w przypadku drobiu, cz. I
Bartosz Kierończyk, Mateusz Rawski, Jakub Długosz, Sylwester Świątkiewicz, Damian Józefiak
6.Jaja głuszców (Tetrao urogallus): skorupy bez tajemnic
Joanna Rosenberger, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk, Zenon Rzońca
12.Biodostępność niwalenolu u drobiu
Magda Gajęcka, Łukasz Zielonka, Maciej Gajęcki
18.Przypadek prawdopodobnego zatrucia mocznikiem kurcząt brojlerów
Bożena Olczyk
20.Syndrom spadku nieśności
Małgorzata Bednarczyk
22.Wpływ selenu i jego źródła w żywieniu drobiu
Joanna Brzozowska
24.Badania naukowe podstawą postępu i doskonalenia technologii chowu
drobiu, cz. II
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
30.Sylimaryna - sposób na zdrową wątrobę
Ewelina Osowska-Gardas
32.Świeże jaja
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
36.Anemia zakaźna kurcząt - praktyczny przegląd aktualnego stanu wiedzy
wraz z analizą przypadku terenowego, cz. I
Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Andrzej Koncicki
42.Niekonwencjonalne surowce i dodatki paszowe stosowane w żywieniu drobiu, cz. I
Marcin Różewicz
46.Certyfikacja produkcji drobiarskiej - przewaga konkurencyjna na rynkach unijnych.
Argument biznesowy hodowców i producentów pasz
Ewa Walczak
48.Deratyzacja jednym z ważnych etapów ochrony ptaków przed infekcjami
Katarzyna Jankowska
53.Jubileusz profesora Zbigniewa Dobrzańskiego
54.Rozwiązywanie przy użyciu preparatów ziołowych niektórych
problemów na fermie
Henryka Grażyna Korytkowska
58.Jakość Mięsa i Jaj - III Konferencja DSM
60.Żywieniowe strategie zapobiegania problemom jelitowym u drobiu, cz. VI
Krzysztof Lipiński
65.Systemy pojenia w chowie drobiu
Przemysław Marek
71.Święto Gęsi w Dworzyskach
Ewa Gornowicz, Rafał Zwierzyński, Lidia Lewko
72.Jaja jako źródło witamin, cz. IV
Adam Mirowski
77.Dlaczego one odlatują?, cz. II
Monika Łukasiewicz, Karolina Wnęk, Arkadiusz Matuszewski, Agnieszka Wnuk-Gnich
81.Lekarze weterynarii w natarciu… Lab Vet
82.WPSA - reportaż
84.Światowe wyzwania drobiarskie
Tomasz Szwaczkowski, Sebastian Kaczmarek
87.Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
88.Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
92.Informacja prasowa - Polprowet