Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2016
Spis treści
2.Kaczki pekin krajowy (P-33), kaczki pomniejszone (K-2) i kaczki KhO-1
Mirosław Lisowski, Bartosz Grajewski, Ewa Gornowicz, Lidia Lewko
6.Ubarwienie upierzenia - jego znaczenie w życiu ptaków
Monika Łukasiewicz, Karolina Wnęk, Arkadiusz Matuszewski,
Maciej Miąsko, Agnieszka Wnuk-Gnich
12.Deoksyniwalenol - czynnikiem wspomagającym bakteryjne martwicze zapalenia jelit u drobiu
Magdalena Gajęcka, Michał Dąbrowski, Łukasz Zielonka, Maciej Gajęcki
18.Negatywne skutki wydłużonego czasu przechowywania jaj wylęgowych brojlerów kurzych i metody ich minimalizowania
Anita Kinal
22.Konsekwencje ekonomiczne występowania włóknikowo-ropnego zapalenia skóry i tkanki podskórnej (cellulitis) w komercyjnych stadach brojlerów kurzych
Michał Majewski, Przemysław Racewicz, Aleksandra Kamila Kierbić,
Julita Maria Kmiecik, Magdalena Herudzińska
26.Nekrotyczne zapalenie jelit, cz. IV
Krzysztof Lipiński
32.Włókno surowe - jego znaczenie w żywieniu stad reprodukcji ciężkiej
Katarzyna Sartowska
36.Ospa u drobiu
Małgorzata Bednarczyk
38.Syndrom białych włókien w mięśniu piersiowym a jakość mięsa kurcząt brojlerów
Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak
41.Jaja jako źródło witamin, cz. II
Adam Mirowski
46.Kurnik z betonu komórkowego - zyskowna hodowla
50.Surowce zbożowe stosowane jako komponenty mieszanek paszowych dla drobiu, cz. II
Karol Kaszperuk, Marcin Różewicz
55.Zoohigiena fundamentem produkcji drobiu, cz. II
Katarzyna Jankowska
61.Kokcydioza u indyków
Janusz Brząkowski
64.Przezorność czyli o decyzji środowiskowej od nowa
Adam Kuźma
70.Dobrostan drobiu a nawyki kanibalizmu i pterofagii
Henryka Grażyna Korytkowska
75.Przede wszystkim jakość
76.Starożytna kura, czyli historia udomowienia
Aleksandra Dunisławska, Henryk Kozłowski, Anna Sławińska, Maria Siwek
78.Wojna z sąsiadami naszej fermy drobiarskiej? Daremny trud…
Andrzej Konarkowski
80.Homogeniczność mieszanek paszowych dla drobiu jako jeden z wyróżników ich jakości
Dorota Szablicka, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska
84.Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski
88.Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders