Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 7/2016
Spis treści
2. Gęsi romańskie, słowackie i landes
Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Mirosław Lisowski, Bartosz Grajewski
8. Kto (co) komu szkodzi?
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
12. Mikotoksyny fuzaryjne jako czynnik oportunistyczny dla kokcydioz kur
Maciej Gajęcki, Magdalena Gajęcka, Michał Dąbrowski,
Łukasz Zielonka
18. Prawna ochrona oznaczenia przedsiębiorstwa
Patrycja Amrozińska-Kasiak
21. Nowoczesne enzymy - klucz do poprawy strawności paszy
24. Upały groźne dla drobiu
Joanna Brzozowska
28. Systemy wentylacyjne w chowie brojlerów
Przemysław Marek
34. Skaza moczanowa u drobiu
Małgorzata Bednarczyk
36. Cynk w żywieniu drobiu, cz. II
Adam Mirowski
39. Polskie Zakłady Zbożowe
40. Wpływ wybranych czynników na jakość skorupy jaja
Henryka Grażyna Korytkowska
48. Kampylobakterioza - zagrożenie czy szansa dla polskiego
drobiarstwa?
Artur Kryza
54. JAKOŚĆ, JAKOŚĆ, JAKOŚĆ! - czyli słów kilka o normach
Adam Kuźma
58. Mączka wapienna z rozdrobnionych muszli morskich dodatkowym
źródłem wapnia w mieszankach paszowych dla zwierząt
60. Nekrotyczne zapalenie jelit, cz. II
Krzysztof Lipiński
63. Dwudniowe szkolenie zorganizowane w Holandii przez firmę Verbeek!
64. Wpływ systemu utrzymania na zachowanie się kurcząt
Agnieszka Wnuk-Gnich, Monika Łukasiewicz, Jan Niemiec
68. Kliniczne aspekty immunosupresji u ptaków - III Kongres Praktyki
Weterynaryjnej BioPoint 2016
70. Porównanie profili lekowrażliwości pałeczek E. coli izolowanych
z przypadków klinicznych od różnych gatunków drobiu
Jarosław Wilczyński, Danuta Wystalska
74. XX Jubileuszowe Sympozjum Drobiarskie
76. Dawne rasy drobiu w gospodarstwach wiejskich i agroturystycznych
Emilia Mróz, Michalina Gołembiewska
80. Reasumpcja
81. Od wylęgarni do ubojni - produkcja drobiarska wobec globalnych
wyzwań
82. Otwarcie kurnika w Lewkowcu
84. Gęsi jakich nie znamy
Joanna Kucharska-Gaca, Marek Adamski, Agnieszka Gimińska
87. Wystawa kur długoogoniastych i długopiejących w Annaberg-Buchholz
w Niemczech
Monika Łukasiewicz, Arkadiusz Matuszewski
89. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski