Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2016
Spis treści
2. Ceny detaliczne mięsa drobiowego w Polsce w 2015 roku
Krystyna Świetlik
10. Tajemnice jaja - powstawanie skorupy
Bożena Króliczewska
16. Wartość sensoryczna oraz dietetyczna mięsa drobiu utrzymywanego w warunkach ekstensywnych
Anna Wilkanowska
21. Zapalenie podeszwy stopy (FPD) miarą dobrostanu w stadach kurcząt i indyków rzeźnych
Sylwia Łojewska, Dorota Witkowska
26. Naturalne kwasy żywiczne - poprawa równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego oraz wyników produkcyjnych kurcząt brojlerów
H.Kettunen, J. Vuorenmaa, T. Rinttilä, H. Grönberg, E. Valkonen,J. Apajalahti
28. Wpływ olejków eterycznych na skład mikroflory jelitowej kurcząt brojlerów
Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska
33. Priorytet... to ochrona przed nadchodzącymi upałami
Wojciech Grudzień
36. Antybiotyki w odwrocie!
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
44. Witaminy w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska, Joanna Bogucka
48. 10 000 kamizelek odblaskowych już rozdane
50. Zdrowie ptaków w powiązaniu z wyposażeniem budynków na fermie, cz. II
Katarzyna Jankowska
53. Czy to fermy drobiu są przyczyną konfliktów sąsiedzkich?
Andrzej Konarkowski
56. Światowa innowacja DUTRION TABLETS
Joanna Kanikuła
58. Problem stresu cieplnego w produkcji
drobiarskiej
Adam Mirowski
62. Dbamy o fundamenty polskiej hodowli brojlera, czyli stada prarodzicielskie nioski reprodukcyjnej
Katarzyna Tomaszewska
64. Nekrotyczne zapalenie jelit, cz. I
Krzysztof Lipiński
69. Wartość odżywcza DL‑metioniny, L‑metioniny oraz soli wapniowej hydroksyanalogu metioniny (MHA-Ca) w żywieniu kurcząt brojlerów w warunkach stresu termicznego
72. Mikotoksyny zagrożeniem w żywieniu drobiu
Małgorzata Bednarczyk
75. Historia spisana gęsim piórem
Magdalena Podbylska
76. Fermy brojlerów Tomasza i Jakuba Pióro - rodzinna tradycja i nowoczesna produkcja
78. Zagospodarowanie odpadów drobiowych w sektorze karm dla zwierząt
Katarzyna Łagowska, Elżbieta Bombik
84. Wystawa Kur Ozdobnych 2016 r. - Warszawa SGGW
86. Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
88. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski
92. Notowania