Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2016
Spis treści
2. Kaczka piżmowa - naukowe spojrzenie
Sebastian Nowaczewski
8. Produkcja i ceny producentów mięsa oraz przetworów drobiowych w 2015 roku
Krystyna Świetlik
14. Ekstruzja jako metoda uszlachetniania roślin strączkowych
Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Marta Kubiś, Andrzej Rutkowski
19. Ocena twardości jaj
Grzegorz Torzyński
20. Gęsi lubelskie, kieleckie i podkarpackie
Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Mirosław Lisowski, Bartosz Grajewski
23. Zwiększanie skuteczności szczepionek poprzez zastosowanie synbiotyków
Wael Abdelrahman, Paweł Kędzia
26. Wykorzystanie nasion rzepaku i produktów ich przerobu w żywieniu drobiu, cz. III
Marcin Różewicz
31. Cynk w żywieniu drobiu, cz. I
Adam Mirowski
34. Hepatoprotekcja i hepatoregeneracja - kompleksowa ochrona wątroby
Wojciech Grudzień
36. Aktualne aspekty stosowania i wykrywania białka zwierzęcego
Joanna Brzozowska
38. Wybrane zagadnienia prowadzenia lęgów
Martyna Lasoń
41. Ocena jakości pszenicy i kukurydzy z ubiegłorocznych zbiorów
Olga Averkieva
44. Sterowanie mikroklimatem w budynkach inwentarskich dla drobiu
Przemysław Marek
49. DERGALL - skuteczność i bezpieczeństwo w zwalczaniu ptaszyńca
50. Cenna witamina D
Katarzyna Witkiewicz
56. Najnowsze badanie na brojlerach potwierdzają 100% skuteczność Hydroksy Analogu Metioniny w porównaniu do DL-Metioniny
Stanislaw Budnik, Matthew Colvin, Silvia Peris
60. Znaczenie ściółki w chowie drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
64. Kurniki z betonu komórkowego - dobra inwestycja
68. Zdrowie ptaków w powiązaniu z wyposażeniem budynków na fermie, cz. I
Katarzyna Jankowska
70. Hodowla, użytkowanie i walory mięsa gołębi ras mięsnych, cz. II
Marcin Różewicz, Karol Kaszperuk
75. Dlaczego brojlery podczas stresu cieplnego im więcej piją tym bardziej się odwadniają i jak temu zapobiec?
Andrzej Wróbel, Renata Olejniczak
78. Koniec obrotu nieruchomościami rolnymi?
Adam Kuźma
82. Znaczenie pierwszych 7 dni życia kaczek
Marcin Szukalski
84. Służebność przesyłu
Patrycja Amrozińska-Kasiak
87. Czubacze, cz. II
Tomasz Doroń
94. Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
96 .Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie,stanowiska i wnioski
100. Notowania