Bieżący numer

Czy RPA jest skazana na import mięsa drobiowego?

Import mięsa drobiowego przez RPA wzrasta z powodu ciągle wysokich kosztów paszy. Po tym, jak z powodu licznych przypadków ptasiej grypy i skażenia mięsa drobiowego bakteriami Listeria oraz braku zbóż paszowych spowodowanego wyjątkowo dokuczliwą suszą produkcja brojlerów w RPA w 2017 r. znacząco obniżyła się, w 2018 r. ubito w RPA 983 mln kurcząt brojlerów, co stanowi 6% wzrost w porównaniu do 2017 r.

Niestety, wyprodukowane w 2018 r. 1,27 mln ton mięsa drobiowego (1,41 mln ton z produkcją przydomową) tylko w ok. 70% pokryło zapotrzebowanie na mięso drobiowe w RPA. W związku z tym w 2018 r. RPA zaimportowała 520 tys. ton mięsa drobiowego, głównie z Brazylii (ok. 60%), USA (ok. 16%) i krajów UE (ok. 12%). Analitycy rynku drobiarskiego przewidują, że w 2019 r. import mięsa drobiowego przez RPA wzrośnie o 5% do 545 tys. ton, a w 2020 r. nieznacznie o 2% do 555 tys. ton.

Przedstawiciele Stowarzyszenia Południowoafrykańskich Producentów Drobiu apelują do rządu RPA o zwiększenie ceł na import mięsa drobiowego z 12-37% (w zależności od rodzaju produktu) do ok. 80%, co pomoże odbudować wewnątrzkrajową produkcję kurcząt brojlerów. Niestety, ze względu na wysokie spożycie mięsa drobiowego (42 kg/rocznie/mieszkańca) RPA będzie jeszcze przez długi czas znaczącym importerem mięsa drobiowego.