Bieżący numer

Archiwum

Runting-stunting syndrome, czyli dlaczego kurczaki nie rosną? Część I
Marcin Śmiałek, Paweł Hefta, Adam Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki

 Syndrom charłactwa i spowolnionego wzrostu (runting-stunting syndrome – RSS; tłumaczenie własne) jest polietiologicznym zespołem chorobowym kur, powodującym bardzo dotkliwe straty w przemyśle drobiarskim, szczególnie podczas produkcji brojlerów kurzych. RSS bywa określane również jako zespół złego wchłaniania (malabsorbtion syndrome – MAS), wirusowe zapalenie jelit kur, enteropatia wirusowa, syndrom bladych ptaków, choroba kruchych kości czy choroba helikopterowa. Choroba ta znana jest od lat 40. ubiegłego wieku (10), jednak pomimo licznych prac naukowych nad etiologią, diagnostyką, prewencją jak również profilaktyką swoistą, nadal pozostaje bardzo zagadkowa i nie dysponujemy do dzisiaj skutecznymi narzędziami jej kontroli i zapobieganiu.

Literatura:

1.            Day J.M., Oakley B.B., Seal B.S., Zsak L.: Comparative Analysis of the Intestinal Bacterial and RNA Viral Communities from Sentinel Birds Placed on Selected Broiler Chicken Farms. PLoS ONE, 2015, 10.

2.            Devaney R., Trudgett J., Trudgett A., Meharg C., Smyth V.: A metagenomic comparison of endemic viruses from broiler chickens with runting-stunting syndrome and from normal birds, Avian Pathology, 2016, 45:616-629.

3.            Mazurkiewicz M., Madej J.A., Sobiech K.A., Giebel O.: Further research on the etiopathology of malabsorption syndrome in broiler chickens. Archives Vaterinary Pol, 1993, 33:177-188.

4.            Mundt E., Collett S.R., Berghaus R., Pedroso A.A., Lee M.D., Maurer J.J.:Can bacteriotherapy using commercially available probiotics, prebiotics, and organic acids ameliorate the symptoms associated with runting-stunting syndrome in broiler chickens? Avian Diseases, 2015, 59:201-206.

5.            Songserm T., Engel B., van Roozelaar D.J., Kok G.L., Pijpers A., Pol J.M., ter Huurne A.A.: Cellular immune response in the small intestine of two broiler chicken lines orally inoculated with malabsorption syndrome homogenates. Veterinary Immunology and Immunopathology, 2002, 85:51-62.

6.            Songserm T., Pol J.M., van Roozelaar D., Kok G.L., Wagenaar F., ter Huurne A.A.: A comparative study of the pathogenesis of malabsorption syndrome in broilers. Avian Diseases, 2000, 44:556-567.

7.            Rebel J.M., Balk F.R., Boersma W.J.: Cytokine responses in broiler lines that differ in susceptibility to malabsorption syndrome. British Poultry Science, 2005, 46:679-686.

8.            Rebel J.M.J., Balk F.R., Post J., Van Hemert S., Zekarias B., Stockhofe N.: Malabsorption syndrome in broilers. World's Poultry Science Journal, 2006, 62:17-30.

9.            Rebel J.M., van Dam J.T., Zekarias B., Balk F.R., Post J., Flores Miñambres A., ter Huurne A.A.:Vitamin and trace mineral content in feed of breeders and their progeny: effects of growth, feed conversion and severity of malabsorption syndrome of broilers. British Poultry Science, 2004, 45:201-209.

10.          Robertson E.I., Angstorm C.I., Clark H.C., Smith M.: Field research on stuned chick disease. Poultry Science, 1949, 14-18

11.          Zekarias B., Songserm T., Post J., Kok G.L., Pol J.M., Engel B., ter Huurne A.: Development of organs and intestinal mucosa leukocytes in four broiler lines that differ in susceptibility to malabsorption syndrome. Poult Science, 2002, 81:1283-1288.

12.          Zekarias B., Stockhofe-Zurwieden N., Post J., Balk F., van Reenen C., Gruys E., Rebel J.M.: The pathogenesis of and susceptibility to malabsorption syndrome in broilers is associated with heterophil influx into the intestinal mucosa and epithelial apoptosis. Avian Pathology, 2005, 34:402-407.