Owady jako innowacyjne źródło tłuszczu paszowego w dietach kurcząt rzeźnych


Bartosz Kierończyk, Mateusz Rawski, Anita Zaworska-Zakrzewska, Aneta Barc, Wojciech Czekała


Owady od wieków pełnią ważną rolę w diecie człowieka. Szacuje się, że obecnie aż 2 mld osób w skali globalnej konsumuje te bezkręgowce. Wśród Europejczyków spożywanie owadów nie jest powszechne, ale dla mieszkańców Afryki, Azji, Australii, centralnej oraz południowej Ameryki stanowi część codziennej diety. Warto podkreślić, że bezkręgowce wykorzystywane są jako zdrowa propozycja dla dzieci i młodzieży w kontekście substytutu wysokowęglowodanowych przekąsek (fot. 1. i 2.). Aż w 124 państwach na świecie spożywa się ponad 1900 gatunków owadów, w tym gąsienice, larwy chrząszczy, mrówki etc. (wykres 1.). Należy pamiętać, że pomimo braku świadomości mieszkańcy starego kontynentu często spożywają insekty pośrednio dzięki wykorzystaniu komercyjnie dostępnych produktów, takich jak koszenila (kwas karminowy, E120) – barwnik pozyskiwany z mszyc kaktusowych (Dactylopius coccus) stosowany w produkcji jogurtów, napojów oraz kosmetyków, w tym szminek.
 
Literatura
Bovera, F., Piccolo, G., Gasco, L., Marono, S., Loponte, R., Vassalotti, G., 2015. Yellow mealworm larvae (Tenebrio molitor, L.) as a possible alternative to soybean meal in broiler diets. British poultry science 56: 569–575.
Diarra, S., 2015. Utilisation of snail meal as a protein supplement in poultry diets. World's Poultry Science Journal 71: 547–554.
Finke, M. D., 2013. Complete nutrient content of four species of feeder insects. Zoo biology 32: 27–36.
Ghazalah, A., Abd–Elsamee, M., Moustafa, E. S., 2011. Use of distillers dried grains with solubles (DDGS) as replacement for soybean meal in laying hen diets. International Journal of Poultry Science 10: 505–513.
Józefiak, D., Józefiak, A., Kierończyk, B., Rawski, M., Świątkiewicz, S., Długosz, J., Engberg, R.M., 2016a. 1. Insects–A Natural Nutrient Source for Poultry–A Review. Annals of Animal Science 16: 297–313.
Józefiak, D., Kierończyk, B., Rawski, M., Hejdysz, M., Rutkowski, A., Engberg, R.M., Hojberg, O., 2014. Clostridium perfringens challenge and dietary fat type affect broiler chicken performance and fermentation in the gastrointestinal tract. Animal. FirstView: 1–12.
Józefiak, D., Świątkiewicz, S., Kierończyk B., Rawski, M., Długosz, J., Engberg, R.M., Hojberg, O., 2016b. Clostridium perfringens challenge and dietary fat type modifies performance, microbiota composition and histomorphology of the broiler chicken gastrointestinal tract. Archiv Fuer Gefluegelkunde 80.
Kierończyk, B., Rawski, M., Józefiak, A., Mazurkiewicz, J., Świątkiewicz, S., Siwek, M., Bednarczyk, M., Szumacher–Strabel, M., Cieślak, A., Benzertiha, A., Józefiak, D., 2018. Effects of replacing soybean oil with selected insect fats on broilers. Animal Feed Science and Technology. 240: 170–183.
Kroeckel, S., Harjes, A.G.E., Roth, I., Katz, H., Wuertz, S., Susenbeth, A., Schulz C., 2012. When a turbot catches a fly: Evaluation of a pre–pupae meal of the Black Soldier Fly (Hermetia illucens) as fish meal substitute—Growth performance and chitin degradation in juvenile turbot (Psetta maxima). Aquaculture 364: 345–352.
Li, Q., Zheng, L., Qui, N., Cai, H., Tomberlin, J.K., Yu, Z., 2011. Bioconversion of dairy manure by black soldier fly (Diptera: Stratiomyidae) for biodiesel and sugar production. Waste Management. 31: 1316–1320.
Martens, S. D., Tiemann, T. T., Bindelle, J., Peters, M., Lascano, C. E., 2012. Alternative plant protein sources for pigs and chickens in the tropics–nutritional value and constraints: a review. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics (JARTS). 113: 101–123.
Nguyen, H.C., Liang, S.–H., Doan, T.T., Su, C.–H., Yang, P.–C., 2017. Lipase–catalyzed synthesis of biodiesel from black soldier fly (Hermetica illucens): Optimization by using response surface methodology. Energy Conversion and Management. 145: 335–342.
Purschke, B., Stegmann, T., Schreiner, M., Jäger, H., 2017. Pilot‐scale supercritical CO2 extraction of edible insect oil from Tenebrio molitor L. larvae–Influence of extraction conditions on kinetics, defatting performance and compositional properties. European Journal of Lipid Science and Technology. 119: 1600134.
Sauvant, D., Perez, J.–M., Tran, G., 2004. Tables of composition and nutritional value of feed materials: pigs, poultry, cattle, sheep, goats, rabbits, horses and fish. Wageningen Academic Publishers.
Sosa, D.A.T., Fogliano, V., 2017. Potential of insect–derived ingredients for food applications Insect physiology and ecology. InTech.
Turley, J., Thompson, J., 2013. Nutrition your life science. Cengage Learning.
Van der Aar, P., Molist, F., Van Der Klis, J., 2017. The central role of intestinal health on the effect of feed additives on feed intake in swine and poultry. Animal Feed Science and Technology. 233: 64–75.
Van Krimpen, M., Bikker, P., Van der Meer, I., Van der Peet–Schwering, C., Vereijken, J., 2013. Cultivation, processing and nutritional aspects for pigs and poultry of European protein sources as alternatives for imported soybean products. 1570–8616, Wageningen UR Livestock Research.
Veldkamp, T., Bosch, G., 2015. Insects: a protein–rich feed ingredient in pig and poultry diets. Animal Frontiers 5: 45–50.
Wang, C., Qian, L., Wang, W., Wang, T., Deng, Z., Yang, F., Xiong, J., Feng, W., 2017. Exploring the potential of lipids from black soldier fly: New paradigm for biodiesel production (I). Renewable Energy 111: 749–756.
Yadav, A. S., Kolluri, G., Gopi, M., Karthik, K., Singh, Y., 2016. Exploring alternatives to antibiotics as health promoting agents in poultry–A review. Journal of Experimental Biology 4: 3S.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma