Informacja o łańcuchu żywnościowym (FCI) jako element informacji o produkcie


Michał Tracz, Agnieszka Jackowska-Tracz, Krzysztof Anusz


Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał serię opinii naukowych, w których zawarte zostały założenia i wytyczne dla nowych zasad badania zwierząt rzeźnych i mięsa. Opinie naukowe wydane w 2011 r. i 2012 r. dotyczą odpowiednio trzody chlewnej i drobiu. Opinie z 2013 r. dotyczą bydła, owiec, koni i dziczyzny. Jednym z wniosków jakie formułuje EFSA to stwierdzenie, że tradycyjny model badania zwierząt rzeźnych i mięsa oparty na nacinaniu tusz i narządów oraz badaniu palpacyjnym nie jest modelem najskuteczniejszym, mając na uwadze aktualne zagrożenia biologiczne i chemiczne [1–5].
 
Literatura:
 
[1]          Scientific Opinion on the public health hazards to be covered by inspection of meat from sheep and goats, EFS2 11 (6) (2013) 3265.
[2]          Scientific Opinion on the public health hazards to be covered by inspection of meat from farmed game, EFS2 11 (6) (2013) 3264.
[3]          Scientific Opinion on the public health hazards to be covered by inspection of meat (swine), EFS2 9 (10) (2011) 2351.
[4]          Scientific Opinion on the public health hazards to be covered by inspection of meat (poultry), EFS2 10 (6) (2012) 37.
[5]          Scientific Opinion on the public health hazards to be covered by inspection of meat (bovine animals), EFS2 11 (6) (2013) 3266.
[6]          Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206).
[7]          Rozporządzenie Komisji (UE) nr 219/2014 z dnia 7 marca 2014 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do szczególnych wymagań dotyczących badania poubojowego świń domowych (Dz.Urz. L 69 z 8.03.2017, str. 99).
[8]          N. ministerrådet, Risk-based meat inspection in a Nordic context, Nordiska ministerrådets förlag, Copenhagen, 2007.
[9]          L. Blakely, FVE guidance on Food Chain Information.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma