Zioła w żywieniu drobiu


Agata Dankowiakowska, Joanna Bogucka


 Od stycznia 2006 r. na terenie UE zakazano stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu (ASW) w żywieniu zwierząt gospodarskich. Alternatywą stały się substancje takie jak probiotyki, prebiotyki, kwasy organiczne oraz zioła. Są to naturalne dodatki paszowe, które wpływają na poprawę kondycji oraz zdrowia zwierząt. W roślinach występuje szereg biologicznie aktywnych substancji, należą do nich m.in. alkaloidy, flawonoidy, antocyjany, glikozydy, taniny, garbniki, śluzy, gorycze, olejki eteryczne, saponiny, irydoidy, naftochiniony, antrachiniony, fenole, fenolokwasy a także sole mineralne. Zioła zawierają związki działające przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwstresowo, ponadto wykazują działanie immunostymulacyjne, a także wspomagają działanie enzymów trawiennych. Drób korzystający z wolnych wybiegów ma stały dostęp do różnego rodzaju roślin, które może swobodnie pobierać według własnych potrzeb. Do ziół stosowanych w produkcji zwierzęcej należą: czosnek (Fot. 1.), pieprz czarny, imbir, kolendra, liść laurowy, goździki, rozmaryn, lukrecja, szałwia (Fot. 2.), pokrzywa (Fot. 3.), szafran, kminek, seler, chrzan, mięta pieprzowa (Fot. 4.), papryka, anyż, wanilia, nagietek (Fot. 5.), tymianek, kurkuma oraz cynamon.

Literatura:
Budny A., Kupczyński R., Sobolewska S., Korczyński M., Zawadzki W., Samolecznictwo i ziołolecznictwo w profilaktyce i leczeniu zwierząt gospodarskich,1Acta Sci. Pol., Medicina Veterinaria 2012, 11 (1), 5–2.
Hejdysz M., Wiąz M., Józefiak D., Kaczmarek S., Rutkowski A., Wykorzystanie wybranych kwasów organicznych i ich mieszanin w żywieniu kurcząt rzeźnych, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 2012, t. 8, nr 2, 59–68.
Kowalczyk E., Kwiatek K., Kwasy organiczne jako dodatki w żywieniu zwierząt, file:///D:/Downloads/Ntbibt_2013_14_3-4_10.pdf.
Lipiński K., Kliniewicz J., Tywończuk J., Stasiewicz M., Wpływ dodatków probiotycznych i ziołowych na produkcyjność i jakość mięsa indyków, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 2011, t. 7, nr 2, 29–35.
Parus A., Właściwości farmakologiczne saponin, Postępy Fitoterapii 2013, nr 3, 200–4.
Radkowska I., Wykorzystanie ziół i fitogenicznych dodatków paszowych w żywieniu zwierząt gospodarskich, Wiadomości Zootechniczne 2013, R. LI, 4: 117–24.
Skomorucha I., Sosnówka-Czajka E., Wpływ dodatków ziołowych do diety na produkcyjność i zdrowotność drobiu, Wiadomości Zootechniczne 2012, R. L, 4: 51–5.
Wikiera A., Irla M., Mika M., Prozdrowotne właściwości pektyn, Postępy Hig Med Dośw (online) 2014; 68: 590–6.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma