Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2014
Spis treści
Spis treści
2
Wybrane czynniki żywieniowe, kształtujące jakość skorupy jajSylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek
10.
Higiena pasz i żywienie zwierząt gospodarskich jako element bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
Krzysztof Kwiatek, Monika Przeniosło-Siwczyńska
16.
Od jaja do pisklęcia - rozwój funkcji fizjologicznych
Bożena Króliczewska
24.
Zapotrzebowanie kurcząt brojlerów na niezbędne aminokwasy
Henryka Grażyna Korytkowska
28.
Chrom w żywieniu drobiu - przegląd wybranych wyników badań
Sebastian Nowaczewski
34.
Ptaszyniec - problematyczny pasożyt
Kamila Bobrek, Katarzyna Bobusia, Andrzej Gaweł
38.
Znaczenie narazyny w utrzymaniu zdrowia drobiu
40.
Efektywność ekonomiczna chowu gęsi owsianych
Jakub Badowski, Kamila Kłos, Halina Bielińska
46.
Profilaktyka i prewencja zakażeń dróg oddechowych. Wygraj walkę z przewlekłymi problemami fermowymi
Albert Nakielski
48.
Co nieco o zakwaszaczach jako dodatkach do paszy i wody dla drobiu
Katarzyna Jankowska
52.
Zasiedzenie nieruchomości rolnej
Adam Kuźma
56.
System chowu kur nieśnych a wartość odżywcza ich jaj
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
62.
Kaczka piżmowa - ptak o użytkowości rzeźnej i walorach ozdobnych, cz. I
Marcin Różewicz, Alina Janocha, Barbara Biesiada-Drzazga
67.
DIAROSAN P (JHJ) w leczeniu biegunek u drobiu
Andrzej Koncicki, Bartłomiej Tykałowski, Marcin Śmiałek, Andrzej Pomianowski, Karolina Koncicka-Świderska
72.
Z uśmiechem zdobywając wiedzę
Sebastian Kaczmarek, Tomasz Szwaczkowski
76.
Verbeek Wylęgarnia i Odchów otwiera nową odchowalnię wolierową kur niosek typu Jump Start!
78.
Wybrane zagadnienia dotyczące dobrostanu kur niosek w świetle przepisów prawa międzynarodowego, unijnego oraz
krajowego
Patrycja Amrozińska
81.
Informacje
82.
Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
84.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski
80.
Notowania