Bieżący numer

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 2/2020

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści
2.    Przepiórka japońska jako zwierzę laboratoryjne
      Danuta Szczerbińska, Mateusz Bucław
6.    Zastosowanie średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych w żywieniu drobiu
      Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz
10.   Czy nanocząstki związków wapnia mogą być alternatywą dla tradycyjnych źródeł tego pierwiastka?
      Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Jan Niemiec
14.   Dogadajmy się z sąsiadem
      Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
18.   Czynniki wpływające na jakość skorup jaj
      Andrew Robertson
22.   Brojlery wolnorosnące? Déj? vu!
      Andrzej Konarkowski
27.   Tradycyjne i alternatywne metody dezynfekcji jaj wylęgowych, cz. II
      Kamil Drabik, Justyna Batkowska
31.   Prawidłowy poziom wilgotności w budynku inwentarskim warunkiem dobrostanu
      Przemysław Marek
34.   Kwasy organiczne przeciwko nekrotycznemu zapaleniu jelit u brojlerów, cz. II
      Paweł Bury-Burzymski
38.   COBRD i polski brojler Astra B
      F. Brzóska
42.   Wpływ żywienia na jakość jaj
      Adam Mirowski
46.   Muszle morskie produkt naturalny o szerokim spektrum działania
47.   Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. VII
      Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
50.   Wpływ hałasu na produkcyjność drobiu
      Henryka Grażyna Korytkowska
54.   Jajo z wolnego wybiegu
      Karol Kaszperuk
58.   Badania nad możliwością zastosowania fitoncydów w profilaktyce i terapii chorób drobiu
      Andrzej Koncicki, Bartłomiej Tykałowski
60.   Niemiła niespodzianka noworoczna
      Aleksandra Porada
66.   Tylko ukierunkowane działania mogą przynieść sukces
      Artur Zalewski
70. Polskie kulinarne dziedzictwo – gęsina
      Marek Pieszka, Halina Bielińska, Tadeusz Barowicz
73.   Prof. dr hab. inż. dr h.c. Tadeusz Trziszka Honorowym Członkiem PO WPSA
75.   Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
      Elżbieta Anders
76.   Model Wyceny Kur Nieśnych KIPDiP. Opis konstrukcji i krytyka
    Mariusz Szymyślik