Bieżący numer

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2020

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści
2.     Przepiórka japońska jako ptak użytkowy i organizm modelowy
         Danuta Szczerbińska, Mateusz Bucław
5.     Szersze spojrzenie na kokcydiozę u kurcząt rzeźnych, cz. II
         Marcin Przybyła, Sebastian Nowaczewski
10.   Żywienie a wydziobywanie piór u drobiu
         Adam Mirowski
13.   Badanie powietrza w kurnikach – nowa metoda wykrywania Campylobacter
         Kinga Wieczorek, Jacek Osek
17.   Ustrzelić Campylobacter
         Anna Majkowska, Lidia Markiewicz, Monika Zielińska, Iwona Kieda, Tomasz Jeliński, Marcin Nowicki
18.   Technologia lęgu drobiu, cz. II
         Jakub Biesek
22.   Wpływ stresu oksydacyjnego na produkcyjność i status zdrowotny drobiu, cz. II
         Krzysztof Lipiński
26.   Nowoczesne oświetlenie LED dla FERM
28.   Ograniczanie strat ciepła z budynków inwentarskich, cz. II
         Przemysław Marek
32.   Tradycyjne i alternatywne metody dezynfekcji jaj wylęgowych, cz. I
         Kamil Drabik, Justyna Batkowska
36.   Wybrane problemy zdrowotne kur utrzymywanych z dostępem do wybiegu w okresie zimy
         Agnieszka Wnuk-Gnich
40.   Kwasy organiczne przeciwko nekrotycznemu zapaleniu jelit u brojlerów, cz. I
         Paweł Bury-Burzymski
44.   Wyniki reprodukcyjne drobiu wodnego a warunki utrzymania
         Ewa Gornowicz, Rafał Zwierzyński, Lidia Lewko
49.   Jaja pozagniazdowe
         Henryka Grażyna Korytkowska
52.   Franchishing – przepis na noworoczny sukces!
         Adam Kuźma
55.   Więcej niż adsorbenty
         Renata Olejniczak, Anneliese Mueller
58.   Higiena pomieszczeń i obsługi prewencją zakażeń bakteriami Salmonella
         Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
62.   Dzień otwarty kurnika z systemem wolierowym Bolegg Gallery firmy Vencomatic Group na FERMIE KAWKI
66.   Początki chowu brojlerów w Polsce
         Franciszek Brzóska
70.   Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. VI
         Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
72.   Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
         Elżbieta Anders
73.   Oświadczenie KRD – IG w sprawie wystąpienia w 2019 roku pierwszego ogniska grypy ptaków u drobiu w Polsce
76.   Drobiarstwo w Polsce i na świecie
         Andrzej Konarkowski
77.   Rynek jaj – przewidywania na rok 2020

Mariusz Szymyślik