Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2021
Spis treści
2.Bioróżnorodność gęsi a ich cechy rzeźne i mięsne
Ewa Gornowicz, Rafał Zwierzyński, Lidia Lewko
8.Pszenżyto dla drobiu
Bogdan Śliwiński, Tadeusz Barowicz
11.Nie ograniczajmy się do mówienia o zrównoważonej produkcji
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
14.Technologie seksowania jaj wylęgowych metodą in ovo
Przemysław Marek
16.Profilaktyka choroby Mareka
18.Rola kwasu guanidynooctowego w ograniczaniu miopatii u drobiu, cz. II
Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek
22.Żywienie a zapalenie skóry podeszwy stopy, cz. I
Adam Mirowski
26.Dodatki fitobiotyczne i immunostymulujące w żywieniu drobiu
Damian Bień, Joanna Piotruk, Monika Michalczuk, Wojciech Wójcik, Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz
30.Mycotoxin Survey Polska
Anna Nowak, dr Anneliese
34.Z certyfikatem przez Europę
Ines Belkhodja, Jakub Urban, Monika Michalczuk
38.Choroba Mareka, cz. V
Wojciech Kozdruń
42.Odszkodowania wypłacane w związku ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, czyli ptasia grypa i co dalej?
Renata Karbowska-Kuźma
46.Wysoce zjadliwa grypa w stadzie indyków rzeźnych - opis przypadku klinicznego
Katarzyna Lipczyńska-Olczyk, Marcin Śmiałek, Michał Gesek
49.Zapobieganie rozwojowi patogenów przy pomocy bakterii probiotycznych z rodzaju Bacillus
Jean-Christophe Bodin, Katarzyna Walczyk
52.Koronawirusy ptaków i ludzi – podobieństwa i różnice, cz. II
Wojciech Hodorowicz
57.Koło ratunkowe dla świeżego mięsa drobiowego w czasach COVID-19, cz. II
Katarzyna Jankowska
60.Ograniczenia w rozporządzaniu nieruchomościami rolnymi – wybrane zagadnienia
Patrycja Amrozińska-Kasiak
63.Zinpro świętuje swoją 50 rocznicę rozpoczęcia działalności
64.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
66.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
70.Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku drobiu
73.Analiza: Unijna współpraca handlowa z Ukrainą w sektorze jaj w 2020 roku
Katarzyna Gawrońska