Bieżący numer

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2019

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści
2.     Jajko nie tylko źródłem składników odżywczych
         Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
8.     Owady jako innowacyjne źródło tłuszczu paszowego
         Bartosz Kierończyk, Mateusz Rawski, Anita Zaworska-Zakrzewska, Aneta Barc,
         Wojciech Czekała
13.   Preinkubacja jaj i nowe technologie klucia piskląt
         Krzysztof Damaziak, Brygida Kruzińska
18.   Żywieniowe możliwości modulowania odporności, cz. I
         Adam Mirowski
22.   Widzieć jak drób
         Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
27.   Maksymalne wykorzystanie enzymów zwiększa opłacalność
         produkcji
         Maciej Bochenek, Gilson Gomes
30.   Obrzeżki – niebezpieczne dla ludzi kleszcze gołębi
         Konstanty Romaniuk
35.   Ważna bioasekuracja, która zapobiega, a nie leczy, cz. II
         Katarzyna Jankowska
40.   Czy uzysk masy piskląt to wciąż wiarygodny punkt odniesienia?
         R A. Banwell
42.   Wirusowe zapalenie wątroby u drobiu
         Agata Dankowiakowska
45.   Uciążliwość odorowa ferm drobiu, cz. II
         Andrzej Konarkowski
48.   Zastosowanie technologii ozonowania w dezynfekcji budynków inwentarskich dla drobiu
         Przemysław Marek
52.   Rola składników mineralnych w żywieniu drobiu, cz. I
         Bożena Króliczewska
56.   Produkcja indyków w Polsce w 2018 r.
         Marian Biegański
60.   Wpływ pleśni i grzybów na drób
         Joanna Kulikowska
62.   Zapotrzebowanie i jakość wody w amatorskim chowie kaczek
         Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
65.   Opatentowana technologia alg w służbie odporności i produkcji
         Maria Garcia Suárez
68.   Ogólna charakterystyka produkcji drobiu wodnego
         Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj
72.   Zagospodarowanie padłych ptaków z fermy
         Henryka Grażyna Korytkowska
76.   Konferencja PROHEALTH IV
79.   BIOMIN FORUM Jachranka 2019
80.   Squab – tuczone gołębie rzeźne to drób ekskluzywny, cz. II
         Franciszek Brzóska
83.   III Kujawskie spotkanie paszowe
84.   Restrukturyzacja dla rolników
         Adam Kuźma
89.   Potencjał importowy rynku chińskiego oraz eksport drobiu do Chin z Polski i innych krajów UE
Mariusz Szymyślik