Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2020
Spis treści
2.Konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych w Polsce w ostatnich latach
Krystyna Świetlik
10.Niechłodnicze metody przechowalnictwa jaj konsumpcyjnych, cz. II
Kamil Drabik, Justyna Batkowska, Natalia Kanadys
14.Znaczenie jakości wody w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej, cz. I
Wojciech Kozdruń, Agnieszka Nawrocka
19.Salmonella – zawsze „żywa”
Marta Krupa
22.Jak to, przecież były szczepione?! Cz. I
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
28.Znaczenie mikroflory przewodu pokarmowego dla organizmu, cz. II
Adam Mirowski
33.Szczepienie przeciw E.coli to szansa na zwiększony zysk
Łukasz Banucha
38.Upał w kurniku
Stanisław Wężyk
43.Tarcza 1.0-2.0 kontra COVID-19
Adam Kuźma
47.Utrzymanie wydajności brojlerów w warunkach stresu cieplnego
Łukasz Lewandowski
50.Fosfor w diecie drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
53.Utrzymanie wysokiej produkcyjności drobiu w sytuacji porażenia toksynami Fusarium
Bastian Hildebrand, Maciej Bochenek, Maik Hinrichs
56.Czy wirusy wykończą polskie drobiarstwo?
Aleksandra Porada
60.Pasze sypkie, a granulowane w produkcji brojlera, cz.I
Jacek Ignaczak
62.Przechowywanie nawozu naturalnego w nawiązaniu do Programu azotanowego
Przemysław Marek
65.Peptydoglikany pochodzenia bakteryjnego obecne w przewodzie pokarmowym
Pietro Celi
68.Patogeneza zakażeń Mycoplasma synoviae u kur
Olimpia Kursa, Grzegorz Tomczyk, Anna Sawicka-Durkalec
71.Wysoce zjadliwa grypa ptaków H5N8 w Polsce w 2019/2020 roku, cz. I
Krzysztof Śmietanka
75.Wymagania dla wytwarzania i oceny produktów jajecznych w świetle wymagań Rozporządzenia (WE) nr 853/2004
Mirosław Michalski
78.Prof. dr hab. Bronisława Chełmońska - wspomnienie
Ewa Łukaszewicz
80.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
81.Kluczowe czynniki kształtujące polski eksport mięsa drobiowego na początku 2020 roku
Mariusz Szymyślik