Bieżący numer

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2018

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści
2.     Jajo kurze – źródło przeciwciał, cz. I
         Bożena Króliczewska, Jarosław Króliczewski
6.     Czy jaja od kur różnych ras różnią się znacznie jakością?
         Monika Wlaź, Sebastian Nowaczewski
10.   Czy masa jaja wpływa na jego wartość wylęgową?
         Błażej Nowak
12.   Próbujmy działać z wyprzedzeniem
         Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
18.   Informacja o łańcuchu żywnościowym (FCI) jako element informacji o produkcie
         Michał Tracz, Agnieszka Jackowska-Tracz, Krzysztof Anusz
21.   Lepszej jakości jaja, a nie tylko ich więcej
         Susanne Kirwan, Mauro di Benetto, Łukasz Tyburski
24.   Czy można zwiększyć udział pasz rzepakowych w mieszankach dla brojlerów?
         Franciszek Brzóska
28.   Stres cieplny u drobiu, cz. I
         Agata Dankowiakowska
35.   Raport z oceny właściwości antybakteryjnych preparatu Pulmomix Aero
         Jarosław Wilczyński
37.   Pasza sypka czy granulowana?
         Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
42.   Rozkruszki w paszy i ich szkodliwość, cz. I
         Stanisław Ignatowicz
46.   Kurnik z betonu komórkowego – dobór materiałów
50.   Wpływ temperatury na rozwój zarodków kurzych, cz. I
         Adam Mirowski
54.   Aktualne dane na temat epidemiologii, diagnostyki i immunoprofilaktyki TRT, cz. III
         Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Katarzyna Bogusławska, Andrzej Koncicki
59.   Pasożytnicze choroby gołębi, cz. II
         Konstanty Romaniuk
62.   Raport z zanieczyszczenia pasz i materiałów mikotoksynami
65.   Co warto wiedzieć przed budową kurnika
         Katarzyna Jankowska
68.   Żywienie ma znaczenie – IV Konferencja DSM
70.   Wykorzystanie zjawiska ewaporacji w efektywnym ochładzaniu powietrza w kurnikach
         Przemysław Marek
76.   Wytłoki z owoców i warzyw – zastosowanie w żywieniu drobiu
         Dorota Szablicka, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska
81.   RODO - ostatni dzwonek!
         Adam Kuźma
87.   Jak zapewnić wysoką jakość jednodniowych piskląt?
88.   Ozdobne blaszkodziobe: kaczki, cz. III
         Marcin Różewicz
90.   Dzikie mandarynki w Polsce - jak wzbogaciliśmy się o nowy
         gatunek, cz. I
         Łukasz Wardecki, Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli
92.   VI WWC
93.   Czy rynek mięsa drobiowego w Europie podlega mechanizmom wolnej konkurencji?
Mariusz Szymyślik