Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2019
Spis treści
2.Jakość i wartość odżywcza mięsa gęsiego, cz. I
Ewa Burczyk, Jacek Kondratowicz, Sylwia Nowakowska
6.Programy świetlne i ich rola w przemysłowym chowie kur
Przemysław Marek
11.Czynniki warunkujące zdolność wylęgową jaj
Henryka Grażyna Korytkowska
14.Czy żywić pełnym ziarnem? Cz. II
Magdalena Gajęcka, Maciej Gajęcki
18.Zanieczyszczenia na fermach drobiu i metody ich ograniczania u źródła
Dorota Witkowska
22.Dlaczego warto zakwaszać wodę? Cz. II
Katarzyna Jankowska
25.BIOMIN Mycotoxin Survey Polska
Anna Nowak, Renata Olejniczak
28.Ksantofile w paszy dla drobiu
Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz
32.Wpływ fitoncydów na mikroflorę przewodu pokarmowego u drobiu
Joanna Kowalczyk, Bartłomiej Tykałowski, Marcin Śmiałek, Andrzej Koncicki
36.Cobb czy Ross - wybór należy do producenta
Marcin Mruk, Monika Michalczuk, Anna Siennicka, Wiktor Bendowski, Jakub Karwacki
40.Antyoksydanty pokarmowe w żywieniu drobiu, cz. II
Adam Mirowski
44.Drób źródłem chorób odzwierzęcych, cz. I
Zdzisław Gliński
50.Etyczne aspekty dobrostanu brojlerów kurzych, cz. III
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
54.Czy system chowu decyduje o jakości jaj spożywczych? Cz. II
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
60.Aktualna sytuacja bezpieczeństwa białkowego w Polsce
Karol Kaszperuk, Marcin Różewicz
64.Maślan sodu
Agata Dankowiakowska
67.Walory odżywcze mięsa gołębi, perlic, przepiórek i bażantów
Karolina Mroczek, Janusz R. Mroczek
71.Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. IV
Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
74.Reasumpcja
76.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
77.Gwiazda polskiego eksportu drobiu ostatnich miesięcy – RPA
Mariusz Szymyślik