Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2018
Spis treści
2.Ptaki, nie tylko domowe raport - 2018
Maciej Pawlak
6.Mechanizmy molekularne regresji poowulacyjnych pęcherzyków w jajniku ptaków
Dominika Wolak, Anna Hrabia
10.FPD – problem producenta kurcząt rzeźnych, cz. I
Monika Michalczuk, KatarzynaMaria Jędrzejewska, B.rygida Kruzińska, Aleksandra Kalińska, Anna Siennicka
14.Zastosowanie metody Histo-FISH do wizualizacji biofilmu bakterii Bacillus subtilis w przewodzie pokarmowym
Paweł Konieczka, Stefania Smulikowska
18.Wpływ hałasu na warunki dobrostanowe utrzymania drobiu
Przemysław Marek
22.Jak probiotyki poprawiają wyniki produkcyjne drobiu?
Maciej Bochenek
26.Antybiotykooporność wybranych bakterii wywołujących choroby zakaźneu drobiu
Joanna Żebrowska, Dorota Witkowska
32.Inulina w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska
35.Możliwości wykorzystania nasion grochu siewnego i bobiku w żywieniu drobiu
Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz
40.Wysokostrawne, odżywcze, energetyczne
42.Ile tłuszczu w dawkach pokarmowych dla drobiu? Cz. I
Adam Mirowski
46.Niektóre parametry techniczne urządzeń do usuwania odchodów, cz. II
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
50.Preparaty fitogeniczne, ich opłacalność i wyniki doświadczeń
52.Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. I
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
56.Nasza pasja - Twój sukces
58.Transport kurcząt brojlerów
Henryka Grażyna Korytkowska
62.Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. I
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
65.Metoda in ovo w immunoprofilaktyce drobiu
Joanna Pawłowska
68.Żywienie kur zimą w systemie ekstensywnym
Joanna Kulikowska
71.Skutki wysokich temperatur i zapobieganie stresowi cieplnemu u drobiu, cz. II
Kinga Cześnik, Dorota Witkowska
74.Jak optymalnie planować produkcję w zakładach drobiarskich?
Adam Steć, Arkadiusz Krzywiński
76.Czynniki antyodżywcze w paszach dla drobiu
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
80.Wpływ niektórych czynników na mikrobiotęprzewodu pokarmowego drobiu, cz. II
Andrzej Konarkowski
83.Tasomix otwiera najnowocześniejszą fabrykę pasz w Polsce
84.Spółdzielnia Rolników – novum warte uwagi
Adam Kuźma
88.Różnorodność upierzenia u ptaków domowych, cz. III
Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Agnieszka Wnuk-Gnich,Łukasz Wardecki,
P. Florczuk-Kołomyja
92.Wspomnienie profesora Andrzeja Farugi, dr h.c.
Jan Jankowski
94.VI Kórnickie Dni Nauki
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
95.Reasumpcja
96.48 Międzynarodowe Colloquium Biometryczne. VI Polsko-Portugalskie Warsztaty z Biometrii
Lidia Lewko
97.Ukraiński „Ovostar” inwestuje w produkcję i przetwórstwo jaj na Łotwie
Katarzyna Gawrońska