Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2016

Kup teraz

Spis treści

2.Kaczki pekin krajowy (P-33), kaczki pomniejszone (K-2) i kaczki KhO-1

Mirosław Lisowski, Bartosz Grajewski, Ewa Gornowicz, Lidia Lewko

6.Ubarwienie upierzenia - jego znaczenie w życiu ptaków

Monika Łukasiewicz, Karolina Wnęk, Arkadiusz Matuszewski,

Maciej Miąsko, Agnieszka Wnuk-Gnich

12.Deoksyniwalenol - czynnikiem wspomagającym bakteryjne martwicze zapalenia jelit u drobiu

Magdalena Gajęcka, Michał Dąbrowski, Łukasz Zielonka, Maciej Gajęcki

18.Negatywne skutki wydłużonego czasu przechowywania jaj wylęgowych brojlerów kurzych i metody ich minimalizowania

Anita Kinal

22.Konsekwencje ekonomiczne występowania włóknikowo-ropnego zapalenia skóry i tkanki podskórnej (cellulitis) w komercyjnych stadach brojlerów kurzych

Michał Majewski, Przemysław Racewicz, Aleksandra Kamila Kierbić,

Julita Maria Kmiecik, Magdalena Herudzińska

26.Nekrotyczne zapalenie jelit, cz. IV

Krzysztof Lipiński

32.Włókno surowe - jego znaczenie w żywieniu stad reprodukcji ciężkiej

Katarzyna Sartowska

36.Ospa u drobiu

Małgorzata Bednarczyk

38.Syndrom białych włókien w mięśniu piersiowym a jakość mięsa kurcząt brojlerów

Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak

41.Jaja jako źródło witamin, cz. II

Adam Mirowski

46.Kurnik z betonu komórkowego - zyskowna hodowla

50.Surowce zbożowe stosowane jako komponenty mieszanek paszowych dla drobiu, cz. II

Karol Kaszperuk, Marcin Różewicz

55.Zoohigiena fundamentem produkcji drobiu, cz. II

Katarzyna Jankowska

61.Kokcydioza u indyków

Janusz Brząkowski

64.Przezorność czyli o decyzji środowiskowej od nowa

Adam Kuźma

70.Dobrostan drobiu a nawyki kanibalizmu i pterofagii

Henryka Grażyna Korytkowska

75.Przede wszystkim jakość

76.Starożytna kura, czyli historia udomowienia

Aleksandra Dunisławska, Henryk Kozłowski, Anna Sławińska, Maria Siwek

78.Wojna z sąsiadami naszej fermy drobiarskiej? Daremny trud…

Andrzej Konarkowski

80.Homogeniczność mieszanek paszowych dla drobiu jako jeden z wyróżników ich jakości

Dorota Szablicka, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska

84.Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski

88.Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz

Elżbieta Anders

Kup teraz

Partnerzy

Zakup czasopisma