Bieżący numer

W UE wzrost cen jaj spożywczych w marcu br.

Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w marcu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 126,8 EUR/100 kg i wobec lutego wzrosła o 3,6%. W skali roku notowania były o 4,2% wyższe. W marcu br. jaja podrożały w większości państw członkowskich, z wyjątkiem Rumunii, Polski, Węgier, Chorwacji i Wielkiej Brytanii. Najwyższy wzrost zaobserwowano w Hiszpanii (+13%), Portugalii i Holandii (+10%). Tradycyjnie najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji (213 EUR/100 kg), a najtaniej w Hiszpanii i Wielkiej Brytanii (107 EUR/100 kg). W Polsce notowania spadły o 7,5% do 128 EUR/100 kg. Ceny polskich jaj były o 1% wyższe niż średnio w UE, lecz o 4% niższe niż rok wcześniej. Ceny jaj w UE rosły stopniowo od sierpnia ubiegłego roku na skutek ograniczenia produkcji. Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku był efektem niższego popytu i zrównoważenia podaży.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej


okladka


okladka